פתיחה יום ו' 19.12.08 ב – 11:00
בתרבות היפנית מניפות הנייר הן אביזר חשוב מאוד. תפקידן אינו נגמר רק בהיותן אמצעי אוורור, אלא הן סמל למעמד וקישוט שימושי.
גברים ונשים כאחד משתמשים במניפות ושמור להן מקום חשוב בכל מאורע בחיים היפנים. ביפן יש שני סוגים עיקריים של מניפות: מתקפלות ושטוחות. שניהם נמצאים בשימוש עד היום, אך המניפה המתקפלת פופולארית יותר.
בעבר אמנים ובעלי מלאכה ייצרו מניפות נייר מתקפלות בביתם והיום רק מעטים משמרים מסורת זו. שלד המניפה המתקפלת עשוי בדרך כלל במבוק , אך במניפות אלגנטיות יותר משתמשים גם בשנהב. מניפות היו גם בשימוש הסמוראים. מניפות קרב היו עשויות סריגי ברזל, ואפילו שימשו כנשק בעת הצורך.
מספר הסריגים של המניפה נע בין שלושה לשמונים והם מכוסים נייר או משי ועליו קליגרפיה או ציור.
.jpg)
נהוג ביפן לתת מניפות כמתנה, וכן, זוגות מאורסים מחליפים ביניהם מניפות .
לעתים המניפות משמשות כקישוט, ולעתים משתמשים בהן בטקסים שונים כגון בריקוד יפני מסורתי, בטקס התה ובתיאטרון.
המניפות המשמשות בתיאטרון מעוטרות בדימויים הקשורים לעלילות המחזות, ואילו המניפות שנועדו לשימוש יומיומי מעוטרות בנושאים חופשיים. העיטור הנפוץ ביותר הוא שירים הכתובים בקפידה, קליגרפיה של סימניות סיניות, ציורי נופים, בעלי חיים וכו'.
מניפות מצוירות על ידי אמנים ידועי שם נחשבות ביפן לחפץ יקר ערך. בשל הקומפוזיציה המיוחדת הנובעת מן החלל המקומר של נייר מניפה, האמנים היפנים החלו לצייר על נייר החתוך בצורת מניפה גם כשזה לא יועד להפוך למניפה. מכיוון שהמניפות היו בשימוש רב, לא אחת הציורים התקלקלו או נהרסו כליל. רק מניפות מצוירות מעטות שרדו ומכאן ייחודן.
אוצרת: ד"ר אילנה זינגר. נעילה: 1.2.09.
מוזיאון טיקוטין לאמנות יפנית, שד' הנשיא 89 חיפה 04-8383554