ג'ורג'ו ארמני, רוברטו קוואלי, קוקו שאנל, כריסטיאן דיור, דולצ'ה וגבאנה, טום פורד (עיצובים עבור איב סן לורן), ג'ון גליאנו (עיצובים עבור כריסטיאן דיור), ז'אן פול גוטייה, מארק ג'ייקובס (עיצובים עבור לואי ויטון), קרל לגרפלד (עיצובים עבור שאנל), ראלף לורן, אלכסנדר מקווין, אוסקר דה לה רנטה (עיצובים עבור באלמיין) וויויאן ווסטווד הם בין מעצבי האופנה הרבים שעקבות העיצוב והתרבות הסיניים ניכרות בעבודתם, ושיצירותיהם מוצגות בתערוכת האביב של מכון התלבושות של מוזיאון המטרופוליטן בניו יורק,
סין: מבעד למראָה. התערוכה, המוצגת בגלריות הסיניות של המוזיאון ובמרכז התלבושות ע"ש אנה וינטור, חוקרת את האופן שבו העניקה סין השראה והעשירה את הדמיון בתחום האופנה במשך מאות שנים. בתערוכה, המתקיימת בשיתוף פעולה בין מכון התלבושות ובין המחלקה לאמנות אסיה, תוצג אופנה עילית בצד תלבושות,
משי לייצוא, מראה כללי של הגלריה, הגלריות הסיניות, הגלריות ע"ש דגלאס דילון.
צילום: © The Metropolitan Museum of Art |
ציורים, כלי קרמיקה וסוגי אמנות ואומנות נוספים שנוצרו בסין, וכן סרטים, כדי לחשוף את ההשתקפות המרתקת והמקסימה של עולם הדימויים הסיני בתחום האופנה.
אוצר התערוכה הוא אנדרו בולטון, בסיועו של האוצר הממונה הרולד קודה, שניהם ממחלקת התלבושות,
בסיוע ה צוות של המחלקה לאמנות אסיה. המנהל האמנותי הוא יוצר הסרטים הידוע וונג קאר וואי,
שעבד ביחד עם שותפו הוותיק וויליאם צ'אנג.
"אני נרגש משיתוף הפעולה בין שתי המחלקות הללו, שללא ספק תגלו תובנות חדשות ומעוררות מחשבה ועניין הקשורות להיקסמות המערבית מסין" מסר תומס פי. קמפבל, מנהל ומנכ"ל המטרופוליטן. "הניהול האמנותי של יוצר הסרטים המהולל וונג קאר וואי (Wong Kar Wai) יוביל את המבקרים במסע קולנועי דרך הגלריות, שבהן תוצג האופנה בצד יצירות מופת של האמנות הסינית".
|
שמלת ערב, גואו פאי (סינית, נולדה ב-1967), אביב / קיץ 2007
מראה כללי של הגלריה, הגלריות הסיניות, גלריה 207, גואו פאי (Guo Pei),
באדיבות גואו פיי.
צילום: © The Metropolitan Museum of Art |
"החל מן הקשר המוקדם ביותר של אירופה עם סין במאה ה-16, המערב הוקסם מן החפצים ומעולם הדימויים החידתיים של המזרח, שהעניקו השראה למעצבי אופנה, החל מפול פוארה ועד איב סן לורן, שהאופנה שהם יצרו חדורה בכל פינה ברומנטיקה, בנוסטלגיה וביצירתיות עתירת דמיון" מסר אנדרו בולטון, אוצר במכון התלבושות. "דרך המראָה של התלבושות, המעצבים צירפו יחדיו התייחסויות סגנוניות נפרדות לכדי פסטיש פנטסטי של אסתטיקה ומסורות תרבותיות שמקורן בסין".
בתערוכה מוצגות למעלה מ-130 דוגמאות של אופנה עילית ושל ביגוד מוכן אוונגרדי, לצד יצירות מופת של אמנות ואומנות סינית.תיאורים קולנועיים של סין משולבים במהלך התערוכה, כדי לגלות כיצד החזון שלנו אודות סין מעוצב מנרטיבים המבוססים על תרבות עממית, ולהכיר בחשיבות של הקולנוע כמדיום שבאמצעותו אנו מבינים את העושר של ההיסטוריה הסינית.
בגלריה ע"ש ג'ונתן וליזי טיש במרכז התלבושות ע"ש אנה וינטור מוצגת סדרת "השתקפויות במראָה" מבעד לזמן ולמרחב, המתמקדת בסין הקיסרית; ברפובליקה של סין, בעיקר בשנות ה-20, ה-30 וה-40 של המאה ה-20; וברפובליקה העממית של סין. השתקפויות אלה, בדומה לאחרות בתערוכה, ילוו בסצנות מתוך סרטים של בימאים סיניים פורצי דרך כגון ז'אנג יימו (Zhang Yimou), צ'ן קאיגה (Chang Kaige), אנג לי ו-וונג קאר וואי. וינייטות נפרדות יוקדשו ל"גברות עם סגנון", כולל גב' צ'אנג קאי שק והקיסרית צה שי.
ממש מעל מרכז התלבושות ע"ש אנה וינטור נמצאות הגלריות הסיניות שבקומה השנייה, ובהן מוצגת אופנה מתחילת המאה ה-18 ועד ימינו, בצד אומנויות דקורטיביות מסין הקיסרית, כולל כלים מאבן ירקן, לכה, קלואזונה ופורצלן בכחול לבן. רוב הפריטים נלקחו מאוסף המוזיאון. בחצר אסטור תוצג וינייטה תמטית המוקדשת לאופרה הסינית, תוך התמקדות במבצע המהולל מאי לנפנג (Mei Lanfang) שהעניק השראה לקולקציית האופנה העילית שעיצב ג'ון גליאנו עבור כריסטיאן דיור ב-2003. שילובים מתוכם מוצגים בצד תלבושות האופרה המקוריות של מר מאי.
"וויליאם צ'אנג ואנוכי שמחים לעבוד בשיתוף פעולה עם מכון התלבושות ועם המחלקה לאמנות אסיה במוזיאון המטרופוליטן על התערוכה הזו, החוצה תרבויות", מסר הבימאי וונג. "כיוצרי סרטים סיניים אנו מקווים להוכיח כי סין היא אימפריה של סימנים – מלאה משמעויות שגם המזרח וגם המערב אמורים לגלות ולפענח אותם".
התערוכה תוצג במוזיאון המטרופוליטן בניו יורק עד 16 באוגוסט.
|
|
סין האימפריאלית, מראה כללי של הגלריה, מרכז התלבושות ע"ש אנה וינטור.
צילום: © The Metropolitan Museum of Art |
חפצי חן סיניים (Chinoiserie), מראה כללי של הגלריה, הגלריות הסיניות, הגלריות ע"ש דגלאס דילון.
צילום: © The Metropolitan Museum of Art |