עשרות סרטים, מפגשים מיוחדים ואירועים מגוונים בפסטיבל הבינלאומי לסרטי תרבות ואמנות שיתקיים השנה במוזיאון תל אביב לאמנות, החל מ-11.3.2015 . מבחר מהסרטים שיוצגו בפסטיבל יוקרן גם בסינמטקים, מרכזי תרבות, ומוזיאונים נוספים בארץ. 'אפוס' מציג מבחר מרשים של סרטים חדשים, ישראליים ובינלאומיים . הפסטיבל מתמקד בתחומי התרבות השונים, בהם : אמנות פלסטית, מוסיקה, מחול, תיאטרון, קולנוע, צילום, ספרות ושירה, אדריכלות, קריקטורה, קומיקס, אופנה ותרבות רחוב. המנהלת האמנותית של הפסטיבל היא מיקי לרון.
במסגרת הפסטיבל יוקרנו כ- 50 סרטים חדשים בהקרנות בכורה בישראל. בפסטיבל יתקיימו אירועים מיוחדים - שולחן עגול עם יוצרים מהארץ והעולם אורחי הפסטיבל, פיצ'ינג לקולנועים ישראלים בשיתוף עם הערוץ הראשון וקרן יהושע רבינוביץ', פרויקט קולנוע, הרצאות, תחרויות, וכיתות אמן .
בטקס פתיחת הפסטיבל, אפוס 6, יוקרן בבכורה חגיגית הסרט :'גיבור העל העברי', סרטם התיעודי של הבמאים שאול בצר ואסף גלאי . הסרט הוא מסע לתוך עולם הקומיקס הישראלי, דרך הדמויות: מ"אורי מורי", גיבור הקומיקס הישראלי הראשון שיצרו ב-1936 אריה נבון ולאה גולדברג ועד הברווז של דודו גבע, בבא של שי צ'רקה, חמודי של דניאלה לונדון דקל ואחרים. בין המשתתפים: זאב אנגלמאייר, דודו גבע, דניאלה דקל לונדון, שי צ'רקה, מישקל קישקה, אסף חנוכה ואתגר קרת.
בין הסרטים הבינלאומיים הבולטים בפסטיבל בקטגוריות התרבות השונות :
אמנות פלסטית
בלטראצ'י – אמנות הזיוף - Beltracchi - The Art of Forgery – סרט מרתק המציג את סיפורו של בלטראצ'י הזייפן המשמעותי ביותר במאה השנים האחרונות, שזייף בהצלחה רבה, את כל המודרניסטים הגדולים והערים על כל הדמויות החשובות בממסד האמנותי הבינלאומי – מבקרים, אוצרים ומומחים אקדמיים.
האמנות שהיטלר שנא- – The Art That Hitler Hated תחקיר מצמרר של הבי.בי.סי על הפרשה שנחשפה בדירה של קורניליוס גורליט, בנו של אספן אמנות נאצי בה נמצא אוסף ענק של אמנות מודרנית, שנגנב על ידי הנאצים מקרבנותיהם היהודים. האוסף כלל יצירות של מאטיס, מונה, שאגאל, פיקאסו ששוויין נאמד בכמיליארד יורו. הסרט מביא סיפורים של ניצולים ממשפחות אספנים יהודים שהחלו לחפש אחרי המלחמה את היצירות שהיו בבעלותם ונתקלו בחומות של שתיקה וטיוח אפל בממסד האמנות.
קבקוב: המסע חזרה הביתה - Ilya and Emilia Kabakov: Enter Here - איליה קבקוב מהאמנים העכשוויים החשובים ביותר בעולם. חוזר לרוסיה לראשונה בכדי להציג במוזיאון בסנט פטרסבורג.
האיש שהציל את הלובר- The Man Who Saved The Louvre - ז'וזאר, איש אחד כמעט לא ידוע שהציל את מוזיאון הלובר. ב-1939, עשרה ימים לפני שצרפת הכריזה מלחמה על גרמניה, ז'וזאר סגר את שערי הלובר. פעולת ההצלה שתכנן וביצע עומדת במרכז סרט מותח שמשתמש בעדויות היסטוריות ומשלים את הסיפור בעזרת אנימציה.
ללא סיבה מוצדקת - For No Good Reason - המאייר הבריטי המיוחד ראלף סטדמן, בסרט תיעודי שמוביל ג'וני דפ. סטדמן והאנטר ס. תומפסון, המציאו את עיתונות ה"גונזו" ויצרו סדרת דיווחים, המפורסמת שבהן היא "פחד ותיעוב בלאס וגאס". סטדמן הוא יוצר ענק שמבקש להביא את קולם של החלשים ולא מתבייש להגיד שהוא רוצה לשנות את העולם.
6 דקות עם דיויד הוקני - David Hockney in the Now: In Six Minutes - שש דקות על דייויד הוקני, צייר בריטי שחי בקליפורניה והתפרסם כאחד מעמודי התווך של אמנות הפופ. במהלך השנים שינה סגנונות ונודע כי מי שאמנותו היא לא קודש קודשים, כי אם חקר אינסופי, מלא משחק, ניסיונות שונים ועיסוק בטכנולוגיות חדשות.
צילום
מלח הארץ- The Salt of the Earth - הבמאי וים ונדרס יוצא למסע בעקבות הצלם הברזילאי סבסטאו סלגאדו, שהחל את דרכו ככלכלן בבנק העולמי, עבודה שדחפה אותו אל תיעוד חיי העוני, הדלות והעבודה הקשה.
לא ממהר לשום מקום: 13 שיעורים עם סול לייטר - In No Great Hurry - מהצלמים הניו יורקים החשובים בשנות החמישים שפרץ דרך בשימוש בצבע בצילום ולמרות זאת היה מוכר למעטים ורוב ימיו התפרנס כצלם אופנה. אביו היה רב וגם לייטר יועד להיות חלק מהממסד היהודי דתי, אבל אז עזב ונסע לניו-יורק, שם חבר לאמנים (רוברט פרנק, דיאן ארבוס ואחרים), שהגדירו מחדש את הצילום כאמנות.
מבעד לעדשה האפלה - "צלמים שחורים והופעתה של אומה" Through a Lens Darkly: Black Photographers and the Emergence of a People - הדימוי של שחורי העור בארה"ב בצילומים. הבמאי תומאס אלן האריס, מציג את המלחמה על מקומם של השחורים ב"אלבום המשפחתי" של החברה האמריקאית. הסרט עוסק בגזענות, רגשי נחיתות ובעלוּת על תדמית.
מוסיקה
על החתום: גברת באך - Written by Mrs. Bach - החוקר הבריטי, פרופסור מרטין ג'ארוויס, (שיגיע כאורח פסטיבל אפוס 6) הקדיש מחקר של 25 שנים להבין את חלקה של אנה מגדלנה באך ביצירתו של בעלה המפורסם, יוהן סבסטיאן. הסרט עוקב אחר מאמציו למצוא הוכחות להשערה שאנה מגדלנה כתבה את סוויטות לצ'לו, מפסגת יצירתו של באך.
מסע החורף – דואט לשלושה - Un trio pour Schubert - מתיאס גרנה, הבריטון הגרמני הנודע, בחזרות לקראת קונצרט שירי "מסע החורף" של שוברט. בו בזמן, וויליאם קנטרידג', האמן הדרום-אפריקאי מחפש ליצור את המקבילה הוויזואלית שתלווה את הערב. האם המוסיקה של שוברט יכולה להצטמצם לדימויים ? קנטרידג' ממשיך לחפש, גרנה ממשיך לשיר ויחד הולך ונוצר קונצרט יפהפה ובו מלחין ומבצע גאון ואמן רב תחומי חוברים כוחות על פני ההיסטוריה.
לגלות את סלומה - Unveiling Salome - מאחורי הקלעים של האופרה "סלומה" מאת ריכרד שטראוס, עפ"י מחזה של אוסקר וויילד, בניצוחו של מודסטאס פיטרנס, עם זמרת הסופראן מלאת העוצמה אלכס פנדה בתפקיד הראשי. וינסנט בוסאר מביים וכריסטיאן לה-קרואה אחראי על התלבושות המדהימות .
וגנר בבואנוס איירס - The Colón Ring - Wagner In Buenos Aires - הפיאסקו הגדול שהתרחש, כאשר הנינה של וגנר הגיעה לבואנוס איירס כדי לביים גרסה של ה"רינג", שאורכה שבע שעות בלבד (במקום ה-14 המקוריות). ביום הראשון של החזרות היא גילתה שכלום לא מוכן, הסתובבה ונסעה הביתה. הצוות נשאר, כולל זמרים מכל העולם. מנהל התיאטרון מביא במאית ארגנטינאית צעירה ונמרצת להציל את ההפקה.
פאקו דה לוסיה: מסע מוסיקלי - Paco de Lucía: la búsqueda - תיעוד של מוסיקאי ענק, ייחודי, טוטאלי, מסור וחד פעמי, רגע לפני מותו הפתאומי, לפני שנה, בגיל 66.
רקוויאם - Requiem - הסנדק של הרקוויאם המנוגן באולמות הקונצרטים, הוא המלחין האיטלקי לואיג'י כרוביני שהפך את הרקוויאם מטקס דתי ליצירה אישית ופוליטית. הסרט מדלג מכרוביני לברליוז לדורופלה לבריטן ומביא טעימה ממבחר רקוויאמים משמעותיים ובראשם זה של מוצרט.
פנדרצקי: שבילים במבוך - Penderecki: Paths Through The Labyrinth - מסע אל נפשו וחייו של המלחין הפולני הדגול. ג'וני גרינווד מ"רדיו- הד" מנסה להסביר את ההשפעה העצומה של פנדרצקי עליו. אנדז'יי ויידה, גדול במאי פולין נזכר בטקס הזיכרון להרוגי שביתת המספנות, כשלך ולנסה הזמין יצירה מיוחדת מפנדרצקי.
קולה הקסום של המחאה- - The Magic Voice of a Rebel מרתה קובישובה זמרת רוק מצ'כוסלובקיה הפכה לסמל המחאה מול השלטון הקומוניסטי. קובשיבה הופיעה בלי סוף וזכתה לפופולאריות ולפרסים אך עם מחיקתה של המחאה האביבית תמונות פורנו פיקטיביות שלה הופצו וגרמו לסיום הקריירה שלה.
כמה שאלות על שמיעת העולם- A Few Questions About Hearing Of The World - ארבעה מלחינים פולנים צעירים במרכז סרט המשרטט תמונה של המוסיקה המודרנית באירופה של ימינו.
תיאטרון
קווין ספייסי הוא ריצ'ארד השלישי - Now in the Wings on a World Stage - סיור עולמי של הפקת התיאטרון "ריצ'רד השלישי" עטורת השבחים בכיכובו של קווין ספייסי. קבוצת שחקני במה, משובחים ובראשם סם מנדס הבמאי וספייסי הגדול, שנדמה שעם ריצ'ארד הביא לשיא את יכולותיו המשחקיות לשיא.
הקול האנושי של קוקטו - Human Voice - המחזה הקצר "הקול האנושי" שכתב ז'אן קוקטו ב-1930 הוא מונולוג של אישה, "בגיל העמידה", שמאהבה עזב אותה למען אישה אחרת. היא מדברת איתו בטלפון והקו ניתק שוב ושוב. ככל שהשיחה נמשכת ונקטעת, היא הולכת ומתפרקת ומתמוטטת. שחקניות רבות נתנו את גרסתם למחזה, האחרונה שבהם היא סופיה לורן המבוגרת, בבימויו של בנה, אדוארדו פונטי.
הקול האנושי – גרסת האופרה - La voix humaine de Poulenc - אופרה לסופרן ותזמורת שהפכה ליצירה פופולארית בקרב סופרניות רבות. המלחין פרנסיס פולנק ידע בעצמו מה קורה משימוש יתר בכדורי שינה וכדורים נגד דיכאון. את האופרה כתב עם הזמרת דניס דובאל שהייתה הפרטנרית היצירתית שלו שנים רבות.
קברט המוות - The Cabaret of Death - סיפורם של פרפורמרים יהודים שפעלו בגטאות ובמחנות הריכוז במלחמת העולם השנייה. במרכזם הלהטוטן רובינשטיין, אמן בחסד וסאטיריקן, שידע להפעיל את הקהל ולהפיס את דעתם של הקצינים הגרמנים.
מיס ג'ולי- Miss Julie - ליב אולמן מביימת את המחזה של אוגוסט סטרינדברג והתוצאה מהפנטת. השחקנים ובראשם ג'סיקה צ'סטיין, מייצרים דרמה אנושית גדולה מהחיים.
מקבת מאחורי סורגים - Mickey B - אסירים רוצחים באחד מבתי הכלא השמורים ביותר באירלנד, הם השחקנים שאף עיבדו את "מקבת" מאת שיקספיר ל"מיקי ב.", שהעלילה שלו מתרחשת בכלא שמור בו "המלך" הוא מנהיג האסירים ומקבת – "מיקי ב.'" - רוצח שכיר שפועל בשירותו. הכל נראה כל כך אמין, אולי בזכות העובדה שאלה אסירים-רוצחים המגלמים אסירים-רוצחים.
קולנוע
אלטמן – Altman - הבמאי רון מאן צולל אל חייו של רוברט אלטמן, מהבמאים הגדולים של אמריקה מתראיינים בסרט רבים משחקניו מלילי טומלין ועד ברוס וויליס, מאליוט גולד ועד ג'וליאן מור. כולל סיפורים על רגעי השפל ובראשם "פופאי", עליו מדבר גיבורו רובין וויליאמס.
סם פולר, אוטר - A Fuller Life - סרטה של סמנת'ה פולר, בתו של הבמאי סם פולר, האאוטסיידר הנצחי של הוליווד. עם ג'יימס פרנקו, ג'ניפר ביל, רוברט קרדין, ג'ו דנטה, טים רות', וים ונדרס.
מייק לי – האחד והיחיד – The One and Only Mike Leigh - סיפור חייו ויצירתו של הבמאי הבריטי, נושא נס ההומניזם בקולנוע.
מניה יקרה, מארק יקר - Life May Be - חליפת מכתבי וידיאו בין מארק קזינס הבריטי, היסטוריון ויוצר והבמאית מניה אקברי האיראנית, מצטברת ליצירה המבקשת להציע חלופה קסומה להתכתבויות של פעם.
המילה הכתובה
בורוז: הסרט - Burroughs: The Movie - דמותו המרתקת של האמן וויליאם בורוז. החיים על הקצה, הסמים, השתייה, מותה של אשתו ב"משחק" שבמהלכו ירה בה, מותו של בנו האלכוהוליסט וחבורת ה"ביט" המבריקה שעמד בראשה.
דילן על דילן - Dylan on Dylan - סיפורו של דילן תומאס, מגדולי המשוררים במאה ה-20. הסרט נאמן לדמותו, מלא הומור ולא מפחד להביא את דילן המורכב, לחייך אל מול חולשותיו ולהתענג מהמוסיקליות המפעימה של שפתו. אגב, הזמר בוב צימרמן, שינה את שם משפחתו ל"דילן" כמחווה למשורר הנערץ.
מחול
רוקדים כנגד כל הסיכויים - Capturing Grace - מארק מוריס הגדול, רקדן וכוריאוגרף מהמובילים בעולם, הקים קבוצת ריקוד של אנשים שחלו בפרקינסון. בהשראת הריקוד המשחרר הם מצליחים להתנועע וליהנות מהגוף שלהם. הקבוצה המקסימה הזאת מוכיחה שיופי נמצא במקומות הכי לא צפויים.
מטס אק – כוריאוגרף- Mats Ek: Julia & Romeo - אחד הכוריאוגרפים המובילים בעולם המתכונן לבלט חדש על פי שייקספיר, "יוליה ורומיאו" ולא במקרה הנערה המאוהבת מקבלת אצלו את הבכורה בכותרת הבלט. תיעוד מצולם של היצירה השלמה, שזכתה לביקורות משבחות ותשואות רבות יוקרן גם הוא בפסטיבל.
נערי בלט - Ballet Boys - ההחלטה הלא פשוטה שלקחו על עצמם, שלושה נערים נורווגים שרוצים לרקוד בלט.
מוכרח לרקוד- סידי לארבי שרקאווי - The Need to Dance - סיפורו של אחד מהכוריאוגרפים המצליחים ביותר באירופה.
אדריכלות
הסימפוניה הבלתי גמורה של גאודי – Sagrada - The Mystery Of Creation - סיפור הכנסייה הלא גמורה של גאודי, 90 שנה אחרי מותו.
המימד האנושי - The Human Scale - הארכיטקט הדני יאן גל יצא להבין כיצד נעשו טעויות רבות כל כך בבניית ערים וכיצד ניתן לכבוש את הערים מהמכוניות ולהחזירם להולכי רגל ולמדוושים.
תרבות רחוב ואופנה -
בועטים במסך הברזל - Comrade Couture - מארקו וילמס, התברגן וחי עם אשתו ובנו בברלין, הוא מתגעגע אל ימיו הצעירים כדוגמן בברלין המזרחית וחלק מחבורה אקסצנטרית במיוחד ומחליט לצאת ולחפש אותה.
תחרות סרטים ישראלים - פסטיבל אפוס 6
בתחרות 'אפוס 6'- ישתתפו השנה 6 סרטים תיעודים ישראליים. לסרט הזוכה יוענק השנה לראשונה פרס ע"ש האמנית עפרה צימבליסטה ז"ל. את הפרס בסך 15,000 ₪ ייסדו בני משפחתה לזכרה.
הכי הרבה אני אוהב אותי- בימוי: תום שנאן / ישראל 2015
מסע מוסיקלי אל ימיו הראשונים של דור ה"אני" בישראל. מהפכת שירי הילדים הקלאסיים שחוללו יוצרי "הכבש השישה עשר" ו"והילד הזה הוא אני". חומרי ארכיון נדירים וסרטים ביתיים. בהשתתפות: יהונתן גפן, יוני רכטר, יהודה אטלס, חוה אלברשטיין ומתי כספי.
נחצ'ה - בימוי: ענת גורן / ישראל 2015
דואט בין המלחין נחום היימן ובתו הזמרת סי היימן. ביקור בבית אלפא פותח את פצעי העבר וחושף את היחסים הטעונים בין שני האמנים, שנלחמים על פרנסתם וצמאים להכרה.
אייקון בשר ודם - בימוי: חוני המעגל / ישראל, 2015
למעלה מ-25 שנה עקב האמן חוני המעגל באובססיביות אחר חייה, זהותה ויצירתה, של היוצרת חסרת הגבולות סמדר יערון .
בשוליים - סיפורה של קבוצת פרינג' בימוי: תור בן מיור / ישראל 2014
סיפור מסע באירופה של קבוצת תיאטרון הפרינג' 'אורתודה', שגיבור המופע שלה "אבנים", הוא פסל מורדי גטו ורשה.
האל הנעדר - בימוי: יורם רון / ישראל 2015
הומניזם יהודי של עמנואל לוינס, מגדולי הפילוסופים של המאה ה-20. מסה קולנועית בהשתתפות הוגים מישראל ומצרפת, ביניהם: דניאל אפשטיין, ז'אן-לוק מריון, אלן פינקלקראוט ולוק דרדן.
קישקה, צייר לי קומיקס - בימוי : שרי רז / ישראל, 2014
ב 2013 הוציא לאור האמן מישל קישקה את ספר הקומיקס "הדור השני: דברים שלא סיפרתי לאבא". אחרי ששרד 11 מחנות ריכוז, שיקם אביו את חייו, אבל לשתיקתו רבת השנים הייתה השפעה טראגית על משפחתו.
תחרות סרטי סטודנטים
שנה חמישית לתחרות סרטי הסטודנטים בפסטיבל אפוס. השנה הוגשו כ- 50 סרטים מעשרה מוסדות לימוד מהם עלו 9 סרטים לשלב הגמר.
אירועים מיוחדים
בפורמט קצר:
סרטים בעקבות משוררים עבריים - סרטי-שירה הוא ז'אנר שהולך ותופס תאוצה בעולם. בתכנית זו יוקרנו מבחר סרטים קצרים המבוססים על שירי משוררים הכותבים בעברית. אוצרת: יסמין קיני
מבחר סרטי אמנות מפסטיבל אוברהאוזן לסרטים קצרים.
Now you see me – מקבץ סרטים קצרים על אמנות רחוב שהשתתפו בתחרות בינלאומית בפסטיבל סרטי אמנות במוזיאון הלובר בפריז. ראש חבר השופטים: וים ונדרס. אוצרת: נועה קרוון
מפגש פתוח- שולחן עגול עם אורחי אפוס הבינלאומיים לשיחה על יצירת סרטי אמנות
פסקל ריינאוד, PASCALE RAYNAUD מנהלת הפסטיבל לסרטי אמנות במוזיאון הלובר פריז
פמלה קאופמן PAMELA KAUFMAN מפיקת הסרט על החתום: גברת באך
מרטין ג'ארוויס, MARTIN JARVIS , פרופסור למוסיקה, כותב המחקר עליו מבוסס הסרט.
ג'פרי ק. רוף, JEFFEREY K. RUOFF, היסטוריון ויוצר תיעודי המתמחה במוסיקה
ליאו מוסקטו, LEO MUSCATO, במאי אופרה ויוצר סרטי אמנות איטליה
לוסיה סנשז וארלה ואנצ'ו רודריגז , מפיקי הסרט פאקו דה לוסיה: מסע מוסיקלי
מיה בצ'יינסקה, MAJA BACZYNSKA , במאית תיעודית מפולין
ליה מלינה פאש, LIA MELINA PACH, נציגת פסטיבל אוברהאוזן לסרטים קצרים,גרמניה
תכנייה ורכישת כרטיסים - מוזיאון תל אביב - שד' שאול המלך 27, ת"א טלפון: 03-6077020