מפגשים ברחוב - שיחות ומפגשי אמן
בשנים האחרונות משהו קורה בעולם האמנות. אמנים יוצאים החוצה, יוצאים מהסטודיו, מהיצירה בין קירות לבנים אל הרחוב, אל האור, אל העיר שקירותיה אינם לבנים והם מספרים סיפור. במעשה האמנות שלהם מגיבים האמנים אל הסיפורים, האנשים, המקומות והחיים בחוץ. יתרה מכך, אמנותם פוגשת את האנשים החיים, מעשה האמנות חדל מלהיות יצירה של אובייקט ומבקש להיות חלק מהמרקם ולא רק מייצג שלו. האובייקט הופך בהדרגה להיות הזמנה לפעולה.
האמן משתמש ביכולת היצירה שלו לא רק כדי להצביע על תופעות אלא גם כדי להשתתף במארג החיים. האמנות הופכת להיות כלי לעשייה, כלי לשינוי חברתי. עצם היציאה אל הרחוב היא קריאה חתרנית. היא מבקשת לשנות את השיח הסטנדרטי. להציע דימוי, עידון. לאפשר לציבור שאינו מורגל בשיח כזה, מפגש בלתי אמצעי עם אמנות, מפגש שאם ימשיך ויחזור על עצמו יהדהד בנפשות האנשים ויוכל להיות ראשית לחשיבה קצת אחרת, מעט יותר יצירתית. מעשה היצירה ברחוב מבקש גם להרחיב את גבולות השייכות של המרחב הציבורי. למי שייכים הרחובות ומבני הציבור? מי מחליט איזה שילוט ניתן לתלות ולמה וכמה זה עולה? מה מספרים לנו שלטי הרחוב ולאן מכוונות אותנו הדרכים? אמנות רחוב מבקשת לנכס את הרחוב To claim the street
צעד קדימה עושים אמנים וקבוצות שמתחילות לפעול באזורים שמעבר לייצוג, מעבר להתבוננות. אמנים אשר החליטו להשתמש בכוחות היצירתיים שלהם, בלגיטימציה החברתית ובפריבילגיה שיש להם כדמויות א-פוליטיות הפועלות עבור החברה ולא עבור גוף פוליטי, כדי ליצור פעולות בעלות השפעה אמיתית על חיי אנשים. פעולות המבקשות לאתגר עיריות ומוסדות ותוך כדי עשייה מפנות זרקור אל עבר האזורים הדורשים טיפול. במהלך הסדרה ניגע בסוגיות שונות העולות מיצירה מעורבת חברתית במרחב הציבורי. החל משאלת הייצוג מול פעולה, דרך עולם הגרפיטי, התיאטרון והפסטיבלים, אל אמנות שבאמת מבקשת לעשות שינוי בשכונה. נכיר אמנים וקבוצות אמנות שהתמודדו עם שאלות ומצאו פתרונות היכולים להדהד אצל כל אמן המבקש למצוא את דרכו בנתיבי היצירה המעורבת חברתית.
המפגש הראשון יתקיים ביום ראשון ה 6.1.13 בשעה 21:00
"אמנות חברתית – ייצוג מול פעולה משנה מציאות"
על האמן המתקיים כישות סכיזופרנית המנהלת דיאלוג כפול: עם האמנות ועם העשייה החברתית. מפי דפנה איכילוב - אמנית ואוצרת. חברת צוות ההיגוי והנחייה בתכניות השונות של 'אמנים לשינוי חברתי' מנחת ומרכזת מסלול לימודי ההמשך בביה"ס הגבוה לאמנות מוסררה.
דרך התבוננות בדוגמאות מעולם האמנות נשאל: מתי עשייה אמנותית מגלמת את ההחלטה לקחת אחריות- חברתית, חינוכית או פוליטית? האם די לאמנים להיות בעלי אכפתיות חברתית ותודעה פוליטית או שעליהם להיות גם יזמים? מה משמעות לקיחת האחריות, היכן הופכת המעורבות לפעולה מחוללת שינוי? האם האמנות יכולה להוביל שינוי כשהיא מוגבלת לחלל הגלריה? מתי האמן, בתפקידו המסורתי כמתבונן, מאיר ומצביע על תופעות, עובר לספירה של אמנות אקטיביסטית?
לוח זמנים של המפגשים:
6.1.13 אמנות חברתית: ייצוג מול פעולה משנה מציאות
דפנה איכילוב - אמנית ואוצרת. מנחת ומרכזת מסלול לימודי ההמשך בביה"ס מוסררה.
20.1.13 גרפיטי: בין אמנות רחוב לוונדליזם
יובל כספי - אמן ומורה לאמנות, ועדי סנד - אמן רחוב יוצר "הקופסונים".
10.2.13 אלמנט הזמן באמנות תלוית הקשר
ביאטריצ'ה קטנזרו (איטליה) - אמנית ומרצה באקדמיה הבינלאומית לאמנות ברמאללה (המפגש יתקיים באנגלית)
Contextual practice: A duration approach
Beatrice Catanzaro (Italy) - An artist and lecturer at the International Art Academy in Ramallah
(The meeting will be held in English)
17.2.13 פסטיבל ברחוב – בשביל מה זה טוב?
ד"ר עתי ציטרון - מרצה בכיר וראש המסלול ללימודי ליצנות רפואית בחוג לתיאטרון של אוניברסיטת חיפה; לשעבר מנהל פסטיבל עכו ופסטיבל תיאטרון רחוב בבת ים.
מלי ברוך - מנהלת אמנותית Art Factory - מעבדת אמנות לעירוניות חדשה, בת ים.
3.3.13 שיחה על פרקטיקות אמנותיות מתערבות במרחב עירוני אזרחי.
מלי ברוך - מנהלת אמנותית Art Factory מעבדת אמנות לעירוניות חדשה, בת ים.
עורכות ומגישות הסדרה: ורד דרור ויעל בר און
ימי א' ב 21:00, בגלריה תיאטרון החנות, רחוב העלייה 31 ת"א
30 ש"ח למפגש יחיד, 130 ש"ח לסדרה כולה
יש להרשם מראש
http://www.facebook.com/events/443109532417158
הזמנות בטל: 054-6734415 יעל או 054-5385275 ורד
או במייל alidoshi@gmail.com