מוזיאון ישראל המחודש מציג שתי תערוכות מתחלפות נרחבות : "חלום יעקב, שטיינהרט - הדפסים, רישומים וציורים", תערוכה חדשה המבוססת על עיזבונו של יעקב שטיינהרט, שנתרם לאחרונה למוזיאון על ידי משפחת שטיינהרט בר-און, ותערוכה מתוך "אוסף ברגינסקי", שהוא אחד האוספים הפרטיים החשובים והנדירים בעולם של כתבי יד עבריים מאוירים ושל ספרים מודפסים. שתי התערוכות יפתחו בתאריך 1.12.2010.
"חלום יעקב, שטיינהרט – הדפסים רישומים וציורים"
התערוכה שאוצרת רונית שורק מבוססת על עיזבונו של יעקב שטיינהרט (1887–1968), שנתרם לאחרונה למוזיאון ישראל על ידי משפחת שטיינהרט בר-און, ובו כ- 650 יצירות, ביניהן הדפסים (המשלימים את אוסף ההדפסים של האמן הנמצא כבר במוזיאון), רישומים וציורי-שמן.
בתערוכה החדשה יוצג המיטב ממכלול יצירתו בהדפס, ברישום ובציור. שטיינהרט, שהגיע לירושלים באמצע שנות השלושים, היה לאחר מעמודי התווך של חיי האמנות בעיר ולמורה רב השפעה ונערץ באקדמיה לאמנות "בצלאל". עבודותיו משקפות את התרשמותו החדה מעיירת הולדתו בגרמניה, מהווי הבוהמה בברלין שבין המלחמות, מחיי היהודים בעיירות הנידחות של ליטא, מהשכונות הירושלמיות לפני ואחרי קום המדינה, ומהדמויות התנ"כיות שליוו אותו בכל שנותיו. יצירותיו עזות המבע מבטאות היטב את תפיסת עולמו, שלפיה תפקיד האמנות לחנך ולהעביר מסרים פוליטיים וחברתיים.
התערוכה תוצג באולם המחלקה לרישומים והדפסים באגף ספרא לאמנויות.
עוד על יעקב שטיינהרט ראה במאמר "חלום יעקב"
אוסף ברגינסקי
בתערוכת האוסף, שאוצרת רחל צרפתי, יוצגו 100 יצירות מתוך האוסף המשתרע על פני 1400 שנה. רנה ברגינסקי, אספן שוויצרי בעל שם עולמי, בנה את האוסף הפרטי שלו במשך שנים רבות. בין היצירות יוצגו מספר רב של מגילות אסתר מאוירות, כתובות ופריטים נדירים. לצד האוסף יוצגו פריטים נדירים מאוספי המוזיאון. הדיאלוג המרתק הנוצר במפגש בין אוסף ברגינסקי ובין אוספי המוזיאון מרחיב את היריעה על יצירתם של אמנים יהודים, סופרים ומאיירים, ששמם כמעט שאינו ידוע, והוא חושף טפח מעולמם התרבותי והאמנותי העשיר של היהודים בארצות השונות, ארץ ישראל, ספרד, איטליה, הולנד וגרמניה.
"אוסף ברגינסקי הנדיר מציג, לצד יצירה ספרותית מרשימה של העם היהודי, גם את ההיבט החזותי והאמנותי של כתבי יד עבריים שנעשו במרוצת הדורות" אומר ג'יימס סניידר, מנכ"ל מוזיאון ישראל. "אנו אסירי תודה לרנה ברגינסקי על ההזדמנות להציג את האוסף הנדיר ליד פריטים ממוזיאון ישראל, אשר מלמדים על המורשת התרבותית של עם ישראל בפזורותיו לאורך מאות בשנים".
בין הפריטים הנדירים שבאוסף:
* הגדת דה-בוטון - מכתבי היד המאוירים הנדירים ביותר במאה התשע-עשרה, אשר אויר בידי האמן ויקטור בוטון בצרפת. כל דף בהגדה מאויר בדגמים גיאומטריים בצבעי כחול וזהב ומזכיר בסגנונו כתבי יד פרסיים מן המאה השש-עשרה.
* מגילת אסתר מאיטליה מן המאה השש-עשרה, שהיא מן המגילות המאוירות המוקדמות ביותר הידועות כיום, ואשר למרבה ההפתעה נכתבה בידי אישה-סופרת ולא בידי סופר כמקובל.
* "מלאכת שלמה"לשלמה עדני - אוטוגרף של הפירוש למשנה. עדני חי בחברון בעוני קשה, ובשל מחסור בנייר כתב את כל פירושו בשולי ספר משנה מודפס שהיה ברשותו. נדבן מקומי שהבחין במצוקתו סיפק לו נייר, ועדני העתיק עליו מחדש את פירושו בראשית המאה השבע-עשרה.
* קמע לנוסע בדרכים "שמע ישראל" – תליון זעיר ונדיר שעליו רשומים פסוקי "שמע ישראל" והוא מתוארך למאות שישית-שביעית לספירה. הקמע הוא עדות נדירה של טקסט מקראי מתקופה שממנה כמעט שלא נותרו עדויות של קטעי מקרא. הוא יוצג בין העדות המוקדמת ביותר של טקסט מקראי – קטע מספר ישעיהו, ממגילות ים המלח, מן המאה הראשונה לפני הספירה, ובין טקסט מקראי מימי הביניים – קטע מ"כתר ארם צובא" מהמאה העשירית - שניהם מן האוספים של מוזיאון ישראל.
* כתבי יד מן המאה התשע-עשרהשהיו בבעלותה של משפחת רוטשילד. הבולט שבהם הוא הגדה לפסח, מפוארת במיוחד משנת 1842, שצוירה כולה בידי שרלוט פון רוטשילד, בת המשפחה, שישבה בוינה, בהנחייתו של הצייר היהודי הנודע מוריץ דניאל אופנהיים. ההגדה הייתה מיועדת כמתנת יום הולדת לדודה של שרלוט, אמשל מאיר רוטשילד, שישב בפרנקפורט.
* כתובה נדירה מגיברלטר מהשנים 1840-1830, אשר נעשתה לכבוד חג השבועות, והיא מדמה נישואים סמליים בין עם ישראל לתורה או לאלוהים.
תערוכת שטיינהרט תוצג כשלושה וחצי חדשים.
תערוכת אוסף רנה ברגינסקי תוצג עד אפריל 2011.