כחלק מהמודעות ההולכת וגוברת של הורים מכל שכבות האוכלוסיה לטיפול בהפרעות קשב והפרעות התנהגותיות אחרות החל להתפתח בארץ התחום של טיפול באמצעות אומנות. הורים לתלמידים שאובחנו כבעלי בעיות קוגניטיביות שונות מספרים שהטיפול החדשני יחסית מסוגל לחולל פעלים ביכולות של הילד ומוביל לשיפור ניכר ביכולותיו כתלמיד.
השיטה מבוססת על הנחת היסוד שאומנות, מופשטת וויזואלית כאחד, היא צורת תקשורת ליגיטימית לחלוטין בין בני אדם. כאשר המטפל, שלרוב הוא בעל רקע כלשהו בפסיכולוגיה (תואר שני בפסיכולוגיה הוא תנאי סף לעיסוק בתחום ולכן לא מעט בעלי תואר ראשון בפסיכולוגיה פונים לתחום הטיפול הפרא-פסיכולוגי, קרי, תרפיה באמצעות אומנות או בעלי חיים) מעודד את המטופל להביע קשת רחבה של רגשות באמצעות יצירות אומנות.
לאיזו אוכלוסיה מיועדים הטיפולים?
כחלק מהגישה ההוליסטית בתרפיה, טיפול באמצעות אומנות אינו מוכוון לטפל בבעיה נקודית. למעשה כמעט כל מי שלוקה בבעיה כל שהיא יכול להתנסות בטיפולים מסוג זה, והיא משמשת מטפלים רבים בחינוך מיוחד. מעבר לאספקט הפסיכולוגי של הטיפול, תרפיה באמצעות אומנות מסוגלת לשפר גם תפקודים פיזים ולשמש, הלכה למעשה, כשיטה מהנה במיוחד של ריפוי בעיסוק אבור ילדים עם בעיות מוטוריקה עדינה. תרפיה באמצעות אומנות מובילה לתוצאות מדהימות גם בקרב ילדים עם הפרעות קשב שונות, עם קשיי הסתגלות ואפילו ילדים עם פיגור שכלי קל מטופלים לעיתים באמצעות אומנות.
כיצד מתבצעים הטיפולים?
טיפולי "ארט תראפי" מתבצעים לרוב במסגרת קבוצתית כאשר הדינמיקה הקבוצתית היא חלק אינטגראלי מהטיפול, עם זאת, במקרים מסויימים בוחרים המטפלים או המטופלים לקיים את המפגש במסגרות אחרות – משפחתיות, זוגיות וכמובן, טיפול "אחד על אחד" שבו המטפל והמטופל נפגשים יחד על מנת ליצור ולדבר זה עם זה.
מהם סוגי האומנות שבהם משתמשים המטפלים לצורך הטיפול באמצעות אומנות?
באומנות, כמו באומנות, אין דבר כזה שאין דבר כזה וכל דרך אומנותית מוכרת יכולה לשמש כבסיס לטיפול. רוב המטפלים מתמחים בסוג מסויים של אומנות ומעודדים את המטופלים להתנסות ביצירות מהסוג שהם מתמחים בו, זה יכול להיות ציור, אומנות פלסטית, פיסול ועוד. אם אתם יודעים בודאות שהילד שלכם מתחבר לסוג מסויים של אומנות יותר מלסוגים האחרים בדקו עם המטפל שהוא אכן מסוגל להעביר טיפול משולב בשדה האומנותי הרצוי.