search
לוגו

עגלת קניות

עגלת הקניות שלך ריקה.

כניסה לחברים רשומים

הפורטל הישראלי לאמנויות - הבמה ליצירות שלכם
ביו אומנות לאמנות , ומפגש בין תרבותי מרתק בספרה החדש של דר' יעל גלעת .

 ד"ר יעל גלעת , מפרסמת ספר מרתק  -'צורפות בכור היתוך: אומנויות יהודי תימן והתהוותה של התרבות החזותית הלאומית בישראל 1967-1882' ,השופך אור על מפגש בין אומנות יוצאי תימן ובין מרכיבה המרכזיים של התרבות העברית הלאומית בישראל.

ד"ר יעל גילעת היא מרצה בכירה לאמנות, חוקרת אומנות ותרבות חזותית, מכהנת כראש המכון לאמנות במכללה האקדמית אורנים. הספר יוצא בהוצאת  מכון בן גוריון לחקר ישראל והציונות - אונברסיטת בן גוריון, ומופץ על ידי מוסד ביאליק.

ספר זה מציג מחקר העוסק בביטויו האמנותי של מפגש בין=תרבותי, מפגש בין אומנויות יוצאי תימן ובין רכיביה המרכזיים של התרבות העברית הלאומית בישראל. זה היה לא רק מפגש של יוצאי תימן עם יצרני התרבות העברית ועם צרכניה אלא שלשלת מפגשים ועימותים בין מזרח למערב, בין יהדות לעבריות, בין גלותיות לילידות, בין אמנות לאומנות, שהתנהלו תחת כנפיה של 'המצאת מסורת' וכינון אומה עברית.

עולם המונחים של הצורפות ושל הסוציולוגיה נפגשים, פגישה אלגורית, במונח 'כור ההיתוך'. בהשאלה מתחום עיבוד המתכות, המונח הסוציולוגי 'כור היתוך' מייצג תהליכי מיזוג והאחדה תרבותיים בחברות מהגרים. הזהות התרבותית המתבטאת במגוון ביטויים חזותיים המגולמים בתכשיטים ובחפצים מעשה צורפות היא מקרה בוחן של כינון של תרבות חזותית לאומית בחברת מהגרים.

 

 הצורפות, אחד הביטויים האומנותיים הבולטים ביותר של יוצאי תימן בישראל, נבחנת במפגשה עם התרבות החזותית שהתהוותה מראשית המאה העשרים עד הקמת המדינה.

הנחת היסוד של חיבור זה היא כי תפיסת האומנויות של יוצאי תימן בישראל משקפות משקפת ז ה ו ת  ת ר ב ו ת י ת  ש נ ת ע ר ע ר ה. המחברת מציעה לראות בזהות תהליך מתמיד של הבניה שלא תלוי באופן בלעדי בשיח ההגמוני ומנגנוניו. הספר עוקב אחר גילויי  אופציות של הכפפה, התנגדות, התרסה, השלמה או הישרדות. דימויָם העצמי של יוצאי תימן נבנה תוך כדי המפגש בין מסורתם תרבותית ובין התביעה 'הרשמית והלא רשמית' להיטמע בזרם המרכזי של הישראליות. הצורפות, הרקמה והאריגה של יוצאי תימן נתפסו כמייצגות 'מזרחיות' שנמצאה מתאימה להתכה בכור ההיתוך הישראלי, ברם יחסי הכוחות ששררו בין הצדדים בעת המפגש הין תרבותי בתקופת בצלאל, ובייחוד בשנות החמישים, עם הגעתם של 'התימנים החדשים' הובילו להזרה של האומניות 'הממוזגות' בקרב קבוצות האוכלוסייה היהודית התימנית בישראל

 

 

ד"ר יעל גילעת היא מרצה בכירה לאמנות, חקרת אמנות ותרבות חזותית, מכהנת כראש המכון לאמנות במכללה האקדמית אורנים. ד"ר יעל גלעת, ילידת העיר פלטה בארגנטינה, עוסקת באמנות מאז ילדותה , עם עלייתה לארץ למדה ולימדה אמנות, עסקה בתחריט, ובציור ובאמצע שנות השמונים פנתה ללימודי אמנות ופילוסופיה שהביאו אותה לעסוק במחקר ובהוראה. היא קיבלה תואר דוקטור מאוניברסיטת תל אביב, ולמרות שכל חייה טענה שלעולם לא תעסוק בהוראה, כבר חמש שנים את מרבית עיתותיה היא מבלה בין כותלי מכללת אורנים, כמנהלת האסרטיבית של המכון לאומנות במכללה לחינוך.

 

את הספר ניתן להשיג בחנויות הספרים.

 

הדפסשלח לחבר
עבור לתוכן העמוד
אתר האמנות ארטפורטל הוא הפורטל המוביל בישראל בתחום האומנות, האמנות והתרבות. באתר תוכלו למצוא מידע רב אודות תערוכות אומנות, מאמרים בתחום האמנות והתרבות, מידע על גלריות, פורום אומנות שוקק חיים , חנות לממכר מוצרי אמנות, מידע על מוזיאונים ועוד. אנו מקדמים בברכה גלישה פעילה של המבקרים באתר ונשמח להכניס ידיעות רלוונטיות אודות חוגי אמנות, סדנאות, מידע על אמנים חדשים וכל מידע אחר שהוא בעל תועלת לקהילת חובבי האמנות. הגלישה באתר מהווה הסכמה בלתי חוזרת לתקנון האתר ושימוש בכל אחד מהטפסים שבאתר מהווה אישור למשלוח חומר פרסומי בהתאם לחוק