התערוכה 'אמא עילאה: אמנות האימהות" שנאצרה על ידי נורית סירקיס ונעה לאה כהן, תתקיים במסגרת הביאנלה לאמנות היהודית עכשווית במוזיאון היכל שלמה,ברחוב קינג ג'ורג' בירושלים.
הפתיחה תהיה ביום רביעי חול המועד סוכות בשעה 20:00 , באירוע הפתיחה הכניסה תהיה ללא תשלום.
"אמא עילאה" מושג בשפה הארמית הלקוח מכתביים יהודיים בתורת הסוד ושייך לאספקט הנשי המכונה בינה או שכינה, ומצביע על דרך בהנהגת העולם על ידי הבורא מתוך נתינה ואהבה אינסופיים.
"אמא". הברה פשוטה וראשונית בפי כל אדם.
"אימהות". היכולת הרגשית והפיזית להכיל, להזין לשקף, לתת את הבסיס והמעוף, לתת את שורש הזהות.
"אימהיות". נתינה ורגישות הקיימת גם מעבר לגבולות המגדר והגיל, ומעבר לאימהות הביולוגית.
כיצד מונחים אלו באים לידי ביטוי באמנות העכשווית?
התערוכה משמשת מעבדה ניסויית המזמינה את הצופה לבחון באופן פעיל את התמהיל הסודי של מושג האימהות: בין הגשמי לבין הרוחני, בין היומיומי לבין המקודש. בהוויה ובחוויה. מבפנים ומבחוץ. בציפייה לה ובפרידה ממנה.
צוות היגוי של נשים יוצרות אוצרות ואימהות חברו יחד ליצירת תערוכה רב-תחומית המאתגרת את התפיסה של מושג האימהות בעידן הפוסט מודרני.
היצירות הקונספטואליות נעות על הרצף שבין הציפיה לאימהות ועד אובדן הפיזי של המהות הבלתי מתכלה, ונוגעות ברגישות ובכאב בשאלות הקיומיות של החיים.
התערוכה באה לרענן תפיסות שחוקות ולהביא פרשנויות מחודשות הנוגעות בתרבות היהודית. ומזמינה את הצופים להשתתף באופן פעיל במיצגים ובמייצבים ולהעשיר סימולטנית את מגוון הדעות שהתערוכה מבקשת לעורר.
אביא כמה דוגמאות ביצירתה של מיכל ורטש המתמודדת עם הרי כביסה אינסופיים מתוך פיילת פלסטיק אדומה פשוטה, ניתן לראות כאן קריצת מבט הומוריסטית על העיסוק היומיומי.
בעבודתו של ברוך דיויד וולק תלמיד חכם ואמן הלומד את רזי הסוד ומביא מתוכם את פרשנותו למושג אמא עילאה.
התערוכה נעשתה בשיתוף עם מכללת 'אמן' מכללה חרדית לאמנות וניתן לראות בה גם חרדים. אך בניגוד לתערוכה המונומנטאלית שהיתה במוזיאון ישראל 'חסידים לא רק בשחור לבן' שהציגה את החיים החרדים מנקודת מבט אנתרופולוגית ומציצנית. יהיה ניתן לראות בתערוכה זו את החרדים גם בחיי היום יום אלו המשותפים לכולם. כמו ביצירתה של דורית יורדן – דותן. אשר שמה במקום ראשים מראה ובכך מציבה את הצופה בעמדת הזדהות ואמפתיה עם המצולמים.
היצירות מתכתבות עם מגמה בינלאומית בעולם האמנות, כמו זו של מוזיאון האימהות בניו יורק, שהוזמן להשתתף בתערוכה. ביצירה של גון' רוז 'מילים של אהבה' כאשר שבעה מסכי לד יקרינו כל העת מילים בינלאומיות הנהגות בין אמהות לילדיהן. או ביצירתה של אילנה רובין 'הוייה חוויה' הנעשית בתוך קונסטרוקציה מיכלית שבנה לה במיוחד דודו גרשטיין ושם בתוך חלל אינטימי יכולה להתרחש המפגש בין אמא לילדיה.
היצירות הנבחרות מבקשות לעורר השראה ודיון, יחד עם שאלות. למשל בדבר המתח המתקיים בחייהן של אמניות אמהות. האם ניתן להפוך את חווית האמהות למקור השראה ביצירה אמנותית? האם האמנות יכולה לשמש בחינוך ובחיזוק הקשר הביו דורי?
בתקופה שבה מרבית היחסים המסורתיים בין בני אדם עומדים בסימן שאלה, יש מקום לחזק ולהראות גם את העמדות המסורתיות הקיימות בתרבות המאפשרת אתנחתא המעצימה את מוסד ה'אמהות' בעיני נשים וגברים. כאן יהיה ניתן למצוא את נקודות ההשקה בין נקודת מבט אורתודוקסית ומסורתית לבין זו האוניברסאלית.
ביום הפתיחה 30.9 יום רביעי בהיכל שלמה ירושלים, מאיה ז"ק תקרין באופן חד פעמי את סרט הווידיאו 'אמא כלכלה'. בערב הפתיחה הכניסה תהיה ללא תשלום. לאחר מכן התערוכה פתוחה לקהל הרחב (מחיר הכניסה הרגיל 20 ₪), הכניסה מסובסדת למשפחות ויש בה אירועים שונים שיתקיימו בימי ד בכל שבוע בשעות עד 22:00. פרטים נוספים בהיכל שלמה בטלפון