צילום מכל הזוויות שבעולם
168 צלמים ישראלים, 52 צלמים בינלאומיים, 30 אוצרים, 11 אמנים מציגים, למעלה מ-40 אלף מבקרים.
פסטיבל הצילום הבינלאומי שיתקיים בנמל יפו בסוכות הקרוב שואף לקדם את הצילום בישראל, ולהעמיק את הקשרים לצילום העולמי וכך להרחיב את ההתבוננות על החברה הישראלית . הפסטיבל בוחן את הקשר שבין טכנולוגיה לאמנות, פורש את מהלך התפתחות הצילום, ורוצה לנסח את השפעתו על תפיסת העולם שלנו כצלמים וכצופים. פסטיבל הצילום הבינלאומי #2 יעמוד השנה בסימן נושא ה"קיימות", אותו יחקור בהקשרי חברה, סביבה ואמנות. בהתבסס על נתוני הפסטיבל הקודם, שהתקיים לפני שנתיים במתחם "התחנה", מעריכים מארגני הפסטיבל כי מספר המבקרים באירועי הפסטיבל ביפו יגיע ל-40 אלף איש. הפסטיבל השנה יכלול בתוכו שיתופי פעולה רבים מעולם הצילום. תערוכות ישראליות ובינלאומיות יציגו כמו: פרוייקט בינלאומי בשיתוף עם גוגל, שיתוף עם עיריית תל אביב ועוד. לפסטיבל יש שתי שלוחות עיקריות: סינמטק תל אביב המציג סופ"ש של סרטים על צילום וצלמים, ומכון שפילמן לצילום – מכון העוסק בחקר הצילום בעל השפעה רחבה על שדה הצילום האקדמאי.
תערוכות ופעילויות הפסטיבל:
"צלם-אוצר" - 14 צלמים לוקחים את תפקיד אוצר התערוכה משתפים פעולה עם 68 צלמים, ומציגים חיבורים בין מגוון יוצרים.
יוני המנחם - זה למעלה מ 40 שנה שהצלם יוני המנחם מצלם סטילס בסרטי קולנוע ישראלים וזרים בכל רחבי תבל. עבור התערוכה נבחרו דיוקנאות, סצנות מיוחדות וצילומים שהם זיכרון מרגש מהחיים התוססים של מאחורי הקלעים על הסטים.
תערוכת של צלמי הרוק בעולם משנות ה 60 וה-70
גלריה מינוטאור -טובי צלמי הרוק בעולם, בראשם הנרי דילטס, פיליפ טאונסנד, מיק רוק, בוב גרואן וג'ואל ברודסקי מציגים צילומים של אייקוני הרוק החשובים משנות ה 60-70, ביניהם: אלטון ג'ון, בוב דילן, מיק ג'אגר, להקת הדלתות, ג'ימי הנדריקס, ג'ון לנון ופול מקרטני, דיוויד בואי, ועוד.
מרוחקים – הטובים בצלמי קוריאה נותנים לנו הצצה מקרוב על תרבות רחוקה ושונה. במסגרת פסטיבל הצילום הבינלאומי 2# ובפעם הראשונה בישראל יאצרו טל דנאי ומיה ענר מחברת ארטלינק, תערוכת צילום קוריאני עכשווי, בה יציגו טובי הצלמים מקוריאה הפועלים כיום בעולם.
צלם מציג: פני המחאה הציבורית- מאז תחילתה של פעילות המחאהה חברתית בישראל חלפה שנה. המחאה הינה דינמית וקשה עדיין להגדיר אותה. במסגרת הפסטיבל יתקיים ערב הקרנה שיעסוק במושגים הבסיסיים של המחאה. התערוכה תציג תיעוד מקיף מהאוהל הראשון בשדרות רוטשילד ועד לסצנה של הלפיד הבוער.
"אם הים היה מושג" - נופים בדויים ומעובדים המותחים את גבולות המדיום . התערוכה עוסקת במתיחה של גבולות המדיום הצילומי. ייצוגם של מרחבים פרטיים וציבוריים, נע מצילום ישיר דרך עיבוד אשלייתי ועד להדמיה מוחלטת ולהרכבת נופים בדויים ומקומות פנטסטיים.
מכון שפילמן לצילום מציג: פרויקט משולב של תערוכות והקרנת סרטונים בהם לוקחים חלק יוצרים וחוקרים מובילים מהארץ ומחו"ל.
מכון שפילמן לצילום
המכון משמש כשלוחה של הפסטיבל, ומציג שלושה פרויקטים :
"ברברה פרובסט – מה באמת קרה שם" :פרוסבט היא אמנית מגרמני הפורצת דרך בתחום הצילום היוצרת הקבצים של תצלומים, העוסקים בתפיסת חלל וזמן. תצלומיה מבוימים בצורה מינימליסטית, חידתית ונטולת דרמה תוך התכתבות עם דימויים מעולם הקולנוע, הטלוויזיה והאופנה. חשיפה כפולה - מפגש בין היצירתי לעיוני בתחום הצילום. בעמדות צפייה יוקרנו סרטונים קצרים בהם מספרים אמן ותיאורטיקן, כל אחד מנקודת מבטו הייחודית, על אחת מעבודות אותו האמן באוסף המכון. "LUMA" – צילום מודרני במחצית הראשונה של המאה ה־20" סרט-וידאו המספק הצצה והזמנה לתערוכה המוצגת בימים אלה ממש בחלל התצוגה של המכון (רח' שוקן 27, ת"א). רמי מימון, אמן מוערך, הציג עד כה בעיקר עבודות סטילס ומיצבים. בעבודה זו, בוחנת מצלמתו של מימון את דיוקנה המסתורי, האפל של מאאר (אהובתו המיתולוגית של פיקאסו ויוצרת בפני עצמה), כפי שזה הונצח במצלמתו של מאן ריי.
השקת ספר חדש בהוצאת מכון שפילמן לצילום RealityTrauma וההגיון הפנימי של הצילום עורך: חיים דעואל לוסקי
הספר כולל מאמרים על צילום של עשרים וחמישה מחברים מקומיים, העוסקים בשאלת ההיגיון הפנימי של הדבר המסתורי ששמו "צילום". הייחוד של הספר מתבטא ביצירתו צורה חדשה של מחשבה על הצילום בעברית ובארץ .המחברים בספר כותבים על הפילוסופיה, ההיסטוריה והביקורת של הצילום. המאמרים שלהם מעלים שאלות שעולות במקום הזה ובוחנים את האופן שבו מוטרד ומטפל בהן הצילום.
בכל יום מימי הפסטיבל המכון יהיה פתוח בין השעות 16:00-20:00 ימי שישי שבת 10:00-14:00
מרחב משתנה - תערוכת צילומי ענק על מבני נמל יפו המציגים מסרים על הגבול בין חברה ואמנות. התערוכה מנסה לדון בכמה היבטים מרכזיים:ראשית, קיימות זמניות ומרחבים משתנים. שנית, שינוי חזות הנמל דרך צילום ביקורתי. ולבסוף, שינוי התפיסה שמתרחש אצלנו בזמן צפייה באמנות דרך מרחק וגודל משתנים אל מול עצמת החוויה האישית.
יוזמה של הפסטיבל בשיתוף עם חברת גוגל העולמית:
Google וגלריית Saatchi בלונדון חברו יחד לפרויקט Google Photography Prize, הציע לצלמים ברחבי העולם הזדמנות להציג את עבודותיהם מעל במה בינלאומית ויוקרתית. בישראל נבחרו 10 צלמים על ידי ועדה מקומית והם זוכים להציג את עבודותיהם במסגרת תערוכת הצלמים המבטיחים של הפסטיבל.
צְ'וֶונִי כְּוֶוחענַה (הארץ שלנו) - פרוייקט תרומה לקהילה ,התמקזדות על מהגרים מהקווקז
פרויקט של קבוצת JDOCU המציג תמונות מחיי קהילת יוצאי גיאורגיה בישראל. התערוכה מלווה את הקהילה באביב וקיץ 2012, לאחר שהקבוצה שבה ממסע צילום בגיאורגיה שם תיעדה את שרידי הקהילה הגדולה שעזבה ושמרבית בניה עלו לישראל.
נוכח-נעדר - מיצג צילום על מזח נמל יפו העוסק בקיימות אקולוגית הולכת ונעלמת. בניית מיצג העשוי צילומי ענק שיתפרס לאורך עשרות מטרים על פני רציף המזח של נמל יפו. המיצג ייתן לצופה הנע על הטיילת מבט מקוטע מבעד לספינות בנמל על גושי הבטון שהופכים לחזיון תעתוע. בהתאם למזג האוויר ושעות האור, כן תשתנה נקודת מבטו של הצופה.
Master class - פעולה מתמשכת תערוכה של מיטב הפרויקטים שנבחרו מבין 10 סדנאות המאסטר קלאס. בהנחיית הצלמים אייל לנדסמן ואלדד רפאלי
קיר יוצרים – תערוכת צילום של יזמי פסטיבל הצילום הבינלאומי 2#- האנשים שיזמו את פסטיבל הצילום הבינלאומי ואשר בחיי היום-יום אינם עוסקים בצילום כמקצוע, מציגים צד נוסף לאישיותם ונחשפים בתערוכת צילום אישית.
צלם–מציג - הרצאות מפי טובי הצלמים המספקים הצצה אל התהליכים העמוקים של היצירה. פורמט שיתופי בו צלמים מהשורה הראשונה וממגוון תחומי קשת הצילום - יציגו גופי עבודות ויחשפו את שיטות העבודה ייחודיות, גישות שונות וחקירה של נושאים חברתיים, אישיים, אקולוגיים ופוליטיים. ההרצאות
פורטפוליו – 28 צלמים שנבחרו בקפדנות ע"י ועדה אומנותית של הפסטיבל
דייגים-פרויקט חברתי בשיתוף דייגי נמל יפו נטע אלונים ותומי הרפז בחרו לחשוף את הסיפור האישי של הדייגים בנמל בתערוכה מרתקת המתעדת את האנשים מאחורי הסבלנות האינסופית.
בין ערביים - שלוש נשים עומדות בראש שולחן, פורסות ומקפלות מפה לבנה. המצולמות הינן חברות הקיבוץ.
גאיה וחסן מציירים את המחאה - האמן גיל מועלם דורון יזם את הפרויקט עם שני ילדים למשפחות חסרות דיור ששהו במאהל יפו במשך למעלה מחצי שנה. גאיה (11) וחסן (13) ציירו על בסיס צילומים את חיי היום במאהל ואירועי מפתח בתנועת המחאה העולמית והמקומית למען צדק חברתי.
שביל קליפות התפוזים - פרויקט צילום ומיצג של בתי הבאר בפרדסי יפו
גיל מועלם דורון בשיתוף קבוצת הנשים احلى بنات (אחלה בנות) במרכז הקהילתי הערבי יהודי, יפו
צילום > תנועה - הצילום הבודד כהשראה לסרטון אנימטיבי- זהו פרויקט ייחודי, פורץ גבולות אשר חוקר את הקשר המפרה שבין טכנולוגיה, שפה ויצירה בכלי הוידיאו והצילום הדיגיטלי. הפרויקט מתבצע עם תלמידי ומורי מגמת 'עיצוב בתנועה' של בית הספר לעריכה ג'אמפ קאט.
פוטופילם - הצילום באור הזרקורים - סוף שבוע של סרטים על צלמים ועל צילום
28-30 בספטמבר, סינמטק תל אביב- שלוחה של הפסטיבל
סוף שבוע קולנועי מרתק בסינמטק תל אביב, האירוע הפותח את פסטיבל הצילום הבינלאומי 2#. במשך שלושה ימים יוצגו 10 סרטים דוקומנטריים ועלילתיים מרתקים על צילום.
רשימת הסרטים שיוצגו: חמש מצלמות שבורות, קונטרול, לגיהינום ובחזרה, משולש מצולם, באליבו, סרייבו, שנה בצל הסכנה , אנטון קורביין, האיש עם מצלמת הקולנוע, ביל קנינגהאם - ניו-יורק, ברט סטרן- מד מן המקורי, ולזכרו של כריס מרקר- המזח.
אבי גנור – "אלגברה של חיות" – הדינמיקה הישנה והמתחדשת שבין האדם לעולם החי
אבי פיטשון - "ליבותיכן" - המתח התמידי שבין הבועתי לבועט באנדרגראונד התל-אביבי. בתערוכה נעים התצלומים מתיעוד קונקרטי של סביבות מסוימות - הופעות חיות - לתיעוד פואטי יותר של מחוות ומבטים שאומרים דבר אחד:
אוריאל סיני- צילומי העיתונות הגדולים יוצאים לראשונה מהמגירה. שבעה צלמים נתבקשו לבחור את פיסות הזמן שלהם. הם נתבקשו גם שלא להעביר כיתוב על התמונות כדי להשאיר לצופה את מירב החוויה האובייקטיבית.
אייל לנדסמן - THE TIME LINE רישום של אירועים על גבי משטח אחד המצטבר לרצף התרחשויות. השימוש בסטילס ליצירת נרטיב של סרט וההקפאה של רגע בזמן מאפשרת לחזור אליו בממדים שונים.
אלדד רפאלי - Under the skin II – חדירה אל מבעד לערכים האישיים והרגש בתקופה של שבר אמנותי גדול. מתחת לעור היא פעולה אומנותית מתמשכת, הבוחנת רבדים מגוונים תערוכת פורטרטים של מיטב צלמי הפורטרט בארץ בניסיון לבחון את מעמדו, תכונותיו, שפתו ויכולת האבחון הפסיכולוגי של הפורטרט.
אנה ים – אולימפוס – המאמץ המתמשך לבלוט אל מחוץ לגדר הרגיל
בועז ארד – "פירה" - תערוכת צילומים עם מרקם גיאומטרי סמוי מין העין.
גלעד אופיר – סחלב לטיני. נקודת המבט הצילומית בפיסול המתקיים ובא לידי ביטוי כתמונה. התערוכה מתארת תהליכים המשלבים צילום ופיסול לצילום תפקיד מהותי שכן דרכו עובר המיצב טרנספורמציה לדימוי ומשלים מהלך של שינוי מחומר ותלת-ממד, לעבודה חזותית חדשה.
דוד רובינגר – Images from my colleagues at TIME magazine - אוסף צילומים מרגעים מכוננים בהיסטוריה הבינלאומית - שצולמו ע"י צלמי מגזין טיים.
פליקס לופה – קולקטיב Street Gang - שוטטות, שוטטות ושוב שוטטות.Street Gang הינו קולקטיב בינלאומי של צלמי רחוב. הקולקטיב נוסד מתוך הרצון והתשוקה לקדם את צילום הרחוב, לטפח את אמנות צילום הרחוב, כדי להוסיף עוד לבנה חקוקה עם חותם אישי לפסיפס שמרכיב את הזיכרון האנושי.
רמי מימון – Black Box – מסע מרתק אל התת מודע הצילומי.התצלומים בתערוכה הם תוצרים של בחירות אינטואיטיביות, דרכן מבקש האוצר להתעסק בתת המודע הצילומי. כשלעצמו
שי זכאי – "ריטואלים מצולמים" – אמנות אקולוגית בפרויקטים איטיים במיוחד
גיא כושי ויריב פיין – Polaroid Cold-Clip שילוב של אומנות רחוב והמוזיקה העכשווית עם צילומי פולרואיד המוסיפים נופך מעולם הצילום הקלאסי.
נועה צדקה: דיגיטלי זה קר
בפסטיבל הצילום יתקיימו סיורים מודרכים כל יום ב- 17.30 - סופ"ש וערבי חג הסיורים יהיו ב- 12.00
במכון שפילמן לצילום ברחוב שוקן 27 - ההדרכות יתקיימו בשישי- שבת בשעה 12.00
כל התערוכות מוצגות בין השעות 10:00-22:00 בימי חול, ובין 10:00-14:00 בימי שישי וערבי חג.2-8 באוקטובר 2012 - חוה"מ סוכות בנמל יפו
הכניסה חופשית לחלק מהתערוכות