'עובדים מצטיינים' וזוכי פרסי משרד התרבות לאמנות ולעיצוב לשנת 2011
'עובדים מצטיינים'
התערוכה עוסקת באופן בו מושגי תהילה, הצלחה ופרסום הינם חלק מהתרבות העכשווית, וכיצד הם נכנסים גם לעולם האמנות. האמנים המציגים בתערוכה הינם חלק מצוות ההדרכה של מחלקת החינוך במוזיאון פתח תקוה, מה שמאפשר להם לבחון את מושגי הכוכבות וההצלחה בעולם האמנות, מנקודת מבטם של אמנים הפועלים מאחורי הקלעים, כחלק מהמערך התפעולי של המוזיאון וככאלה שאחראים, בין היתר, על תיווך האמנות לקהל המבקרים.
התערוכה מבקשת לעסוק בשאלות כמו מהו 'אמן מצטיין'? האם זהו תמריץ לעשייה אמנותית טובה? האם האמן הוא עובד טוב? ובשירותו של מיהוא עובד? ובכלל, מהי עשייה אמנותית מצטיינת בעיני הממסד, כיצד היא מוגדרת, עד כמה היא שרירותית? והאם אין דרך טובה יותר לתמוך בעשייתם של אמנים מבלי ליצר מנגנוני חלוקה. "עובד מצטיין" - תואר נטול זוהר ועם זאת רווח בשוק העבודה, בארגונים ובעולם העסקים, בניגוד ל "זוכה פרס האמנות והעיצוב" – תואר המבטא הכרה רשמית של הממסד האמנותי. הרצון להפנות זרקור ליחסים האמביוולנטיים השוכנים בבסיס מושגים אלה, עומד בבסיס הקונספט האוצרותי של אוצרת התערוכה, האמנית רעות פרסטר, המשמשת גם מנהלת מחלקת החינוך של המוזיאון. בתוך כך, מבקשת התערוכה להפנות מבט לאחורי הקלעים של העשייה האמנותית, ולהנכיח את נקודת מבטם הכפולה של אמנים/מדריכים, האחראים מתוקף תפקידם להדריך בתערוכת הזוכים ובתערוכות אחרות, ובאופן לא מפורש נדרשים להשהות את זהותם האמנותית ולעטות את פרסונת המדריך.
העבודות בתערוכה הן במגוון תחומים: ציור, וידיאו, מיצב, רישום ופיסול. הן מתייחסות לפוליטיקה של עולם האמנות ונוגעות בשאלות של שייכות, תוך שימוש בהומור עצמי, אירוניה וביקורת. בה בעת, חלקן עוסקות בכמיהה להצלחה ולהכרה, בחרדה והתפכחות ובהתמודדות עם חשיפה וביקורת ותחושת הפגיעות הנלווית אליהן.
אוצרת: רעות פרסטר
משתתפים: גליה בביוף-כדורי, יפעת גלעדי, סיון גרוס, דביר כהן- קידר, אבשלום סולימן, רעות פרסטר, מיכל רובנס, אלומה רז, ליאור שור
הזוכים 2011
תערוכת הזוכים בפרסי משרד התרבות והספורט לאמנות ולעיצוב לשנת 2011. את התערוכה אוצרת נעמי אביב, זוכת פרס האוצר לשנת 2011. בתערוכה יוצג מבחר עבודות בפיסול, ציור, רישום, צילום, וידיאו, מיצב, ועיצוב של
35 אמנים זוכי הפרסים לאמנות ועיצוב בחמש קטגוריות: פרס השרה, פרס עידוד היצירה, פרס אמן צעיר, פרס ליוצרים בתחומי העיצוב ופרס מפעל חיים.
התערוכה מציגה מגוון מגמות, גישות וסגנונות ומבקשת לשקף תמונת מצב עכשווית של שדה האמנות בישראל. העבודות, המבטאות במידה רבה את רוח הזמן, מזמנות דיון במכלול סוגיות הנוגעות להוויה המורכבת במרחב הישראלי: לוקאליות מול אוניברסאליות, רב-תרבותיות, זהות פרטית מול זהות קולקטיבית, וריאליזם מול וירטואליות ואשליה. לצד השימוש בחומרי גלם מסורתיים ובסיסיים, היצירות עושות שימוש בטכנולוגיות דיגיטליות, באובייקטים ובסאונד ובחלקן בולט השילוב בין מדיומים שונים וטשטוש הגבולות ביניהם. הן נעות בין מינימליזם לשפה חזותית עשירה ומורכבת, בין המושגי לרגשי, בין המופשט לנרטיבי. בתוך כך, הן מציגות זיקה לשיח האמנות, למיצג ולקולנוע ונוגעות באופנים שונים בקיום האנושי, בתודעה תרבותית ובתכנים חברתיים ופוליטיים.
מקום נרחב בתערוכה יוקדש לאמן ראובן ברמן קדים, זוכה פרס מפעל חיים לשנת 2011. יצירתו של ברמן קדים, שהצליח ליצור אפיקי עשייה אלטרנטיביים לזרם המרכזי והדומיננטי באמנות הישראלית, משלבת בין מסורות מקומיות, מזרחיות, לבין תפיסות ציוריות ועיצוביות מערביות הקשורות למודרניזם, למינימליזם ולמופשט הגיאומטרי.
אוצרת: נעמי אביב
הזוכים בפרסי משרד התרבות והספורט לשנת 2011 המציגים בתערוכה: זוכה פרס מפעל חיים: ראובן ברמן קדים
הזוכים בפרס שרת התרבות : נלי אגסי, ראידה אדון,שי איגנץ, איתן בן משה, גיא בן נר, יעקב מישורי, דוד עדיקא, נועה צדקה
הזוכים בפרס אמן צעיר: טניה קרוון, בן הגרי, תמר הרפז, עמית לוינגר, אבי סבח, נדב עשור, גבי קריכלי, אלונה רודה, אלהם רוקני, אסתר שניידר
הזוכים בפרס עידוד היצירה: דוד אופנהיים, עילית אזולאי, שי אזולאי, עמית ברלוביץ', מאיה ז"ק, אורי ניר, רותי סלע, ניר עברון, אנג'לה קליין, דפנה קפמן
הזוכים בפרס ליוצרים בתחומי העיצוב: דרור בן דב, חווה מרדכוביץ, איתי נוי, יעל פרידמן, גילה קפלן ונירית בנימיני
מוזיאון פתח תקוה לאמנות, ארלוזורוב 30, פ"ת