תערוכתו של אבנר בר חמא "אורות מאופל" היא תוצאה של מחקר רב שנים של האמן בנושא . על סקירה בארטפורטל של תערוכה קודמת "אור הגנוז" ב-2007 בקישור "אור הגנוז". ולמאמרו המלא של דר' מתי פישר אוצר התערוכה בקישור "אורות מאופל"
על התערוכה :
בתערוכה, שתי קטגוריות עיקריות של עיבודים ממוחשבים – האחת מתייחסת לטכניקת הצילום המסורתית ואת השניה ניתן לכנות קונסטרוקציות אור הנבנות במחשב.
האור הוא התנאי לבריאה מחדש של העולם כל בוקר. עם פקיחת העיניים האור מזין אותם באמצעי הקומוניקציה המרכזי של אדם עם העולם ומאפשר את הראייה.
עבור האמן אבנר בר-חמא, הגילוי המתחדש תדיר של האור מתוך האופל הוא מקור לחדווה ומאיץ ליצירה, שכן במימד ההתגלות שבאור טמונה גם האפשרות להשראה והמודל ליצירה. באור הנגלה מחדש יש גם הד לזמן – לעבר הלא נראה ולמה שעתיד להיראות – האור הגנוז.
האמן אבנר בר-חמא עוסק בתערוכה זו בשני אופני ייצוג עיקריים הנותנים חשיבות מרכזית לאור בתהליך הטכני של היווצרותו- הצילום כהעתקת וקיבוע האפקט של האור, והמדיום הדיגיטלי כהמרה של האור למספרים המאפשרת מניפולציה של פיקסלים של אור. הוא משתמש במרכזיות של האור בתהליך הטכנולוגי ומעצים את חשיבותו בכך שהוא הופך אותו גם לגורם מלכד בעבודה ובכך מייצר מרחב סימבולי שבו מתקיימת האמנות.
התצלומים עומדים ביחס למסורת צילומית דוקומנטרית או אמנותית שהתהוותה במהלך המאה העשרים וכללה בתוכה מגוון של אפשרויות ורצונות לתיעוד המציאות. כנגד ההכברה והדיוק שאפיינו את "תיעוד המציאות" – מציע בר-חמא אופן שונה של בניית ה"אירוע". באמצעות הזזת המצלמה תוך כדי צילום במעין תנועת סריקה נוצר מצב שבו אי אפשר להתמקד באופי הסיפורי הפשוט של אירוע. בהזזת המצלמה מוכנס בחזרה לצילום משהו מהרב-ממדיות ויחסי הגומלין המאפיינים את החיים עצמם - מהעין הנעה, דרך היד והגוף, לאינטראקציה עם העולם באמצעות האור.
כנגד גישה זו - אך עם אפקט דומה - עומדת הטכניקה המרכזית השניה בתערוכה - הקונסטרוקציה הדיגיטלית. כאן במקום המרחב היומיומי המתקבע במצלמה באמצעות האור – מופיע מרחב מלאכותי שהמבניות שלו מדגישה את עצמה. המרכיבים המרכזיים של הקונסטרוקציה נוצרים באמצעות ההוספה של אלמנטים מתוך התחומים הסימבוליים השונים שבהם אדם חי – האותיות, הצבעים, הצורות הסמליות כמו מגן דוד או צורות גיאומטריות חוזרות. ההיתוך של כל אלה ביחד הוא באמצעות מבנים או אפקטים של האור המתאפשרים בעיבוד הדיגיטלי.
כך נוצר מרחב חדש המהווה מטפורה לאופן הקיום, אך לא לממשות הנגלית לעין אלא כאמור,למרחבים המקבלים ביצירה ממשות והופכים לנראים או לישויות כמעט אורגאניות.
מתי פישר- אוצר התערוכה
כ"ו כסלו תשע"ב –ה' אדר תשע"ב (28.2.12-22.12.11)
פתיחה: יום חמישי, כ"ו בכסלו (22.12.11),נר שני של חנוכה, בשעה 12:30 בגלריה.
שיח גלריה: יום שלישי,ז' בשבט תשע"ב (31.1.12 ).בשעה 15:30
הגלריה האחרת, רח' יטבתה 7, חולון טל: 03-5128512-507-555-534 ימים ושעות ביקור: א-ה בין בשעות 9:00 – 19:00
לפרטים: מנהל ואוצר הגלריה: 054-4855050