אוסף אומנות ישראלית מקיף זה שמבחר מתוכו מוצג במוזיאון תל אביב , מתמקד באמנים מוכרים וידועים ומהווה אוסף אומנות ישראלית קלאסית. הצגת האוסף מהווה הזדמנות לצפות במבחר יצירות של חלק מטובי האמנים בישראל בעבר ובהווה .
תערוכה זו מאוסף אסיא, שמבחר מתוכו מוצג, מציגה את אחד האוספים המעניינים והשורשיים של אומנות ישראלית בארץ. האוסף מתמקד ברובו באמנות פיגורטיבית : ציורי ראובן רובין, מרדכי ארדון, אבל פן, משה מוקדי, יוסל ברגנר, ליליאן קלאפיש ואביגדור אריכא – הם קלאסיקה ישראלית במיטבה, הנותנת פנורמה רבת פנים של האמנות הישראלית מראשית המאה העשרים ועד היום.
מרדכי ארדון ואבל פן מקרינים במיוחד על אופיו של האוסף, לא רק מבחינה כמותית אלא בשל הקשר של חלקים ניכרים בו לסיפורי התנ"ך, על אף ההבדלים הסגנוניים הבולטים בין האמנים. הקשר המקראי היה בעל משמעות מכוננת לבני הדור של "שתי המולדות" (כפי שכינתה אותם המשוררת לאה גולדברג), יוצרים שהתנ"ך אצר בעבורם את זכרון הארץ כמולדת עוד בטרם הגיעו אליה. קשה להגזים במשמעותו של ההקשר הרגשי הזה שגם תפיסת זהותם העצמית נגזרה ממנו. זהו המכנה המשותף בין האמנים המיוצגים באוסף לבין האספן יהודה אסיא, ומכאן גם נובע ייחודו של האוסף.
סיפור חייו של יהודה אסיא, יליד 1917 , מתפרס על-פני שלוש יבשות – מבגדד שבה נולד
לקוֹבֶּה שביפן, לבנגקוק, לז'נבה ולבסוף לארץ, שאליה עלה עם משפחתו כדי "לבנות
ולהיבנות בה".
אסיא, שגדל והתחנך בבית מסורתי, הוא בנקאי ואיש עסקים מפוכח, שהצד המעשי
באישיותו לא העיב על החולם שבו. הוא חלוץ בעשייה ביטחונית, במימון פעילות חינוכית של
מוסדות תרבות ומדע בארץ, אדם שהמונחים ציונות ופילנתרופיה הם מרכיבים
חשובים בביוגרפיה שלו.
בתערוכה יוצגו בין השאר יצירות משל : ראובן רובין, מרדכי ארדון, אבל פן, משה מוקדי, יוסל ברגנר, ליליאן קלאפיש ואביגדור אריכא
את התערוכה מלווה קטלוג מקיף מיצירות האוסף