בתערוכה "הניצודים" משתתפים, מלבד נחום גוטמן, 8 אמנים עכשוויים והיא נאצרה במשותף על-ידי אוצרת המוזיאון – טלי תמיר ועל-ידי מעיין שלף, כאוצרת אורחת. מעיין שלף, אוצרת גלריה "קו 16", הוזמנה לקחת חלק בפרויקט "הניצודים" כמחווה לעיסוקה המתמשך בסוגיות חברתיות במרחב של דרום העיר ובתערוכות החושפות אתרים של חסך וקיפוח.
"הניצודים" מתמקדת בדמותו של האדם השחור, האפריקאי, המפוזר בעולם וחי מחוץ לארצות-מוצאו, ורואה בו סמל של גולה נרדף, עקור מביתו ומשדר ארעיות וניצודות. נושא התערוכה עלה מתוך העיסוק בדימוי של אפריקה ביצירתו של נחום גוטמן, באופן מיוחד בספרו " בארץ לובנגולו מלך זולו". אך בעוד שמבטו של גוטמן על היבשת השחורה הוא מבט המאפיין את הפנטזיה הרומנטית והנאיבית של האדם הלבן על גן העדן האבוד של האדם הפראי (יהיו כאלה שיזדרזו לכנות את המבט הזה "מבט קולוניאליסטי"), המבט העכשווי על יבשת אפריקה, כפי שהוא בא לידי ביטוי בעבודותיהם של אמנים עכשוויים הוא שונה לחלוטין. אפריקה של היום נראית מנקודת מבטו של העולם המתועש והשבע כ"ארץ מקולפת", כפי שקרא לה עמי פייצ'ביץ, ממשתתפי התערוכה: "פח הזבל של המערב", ארץ שהמערב נהנה לבקר בה אך במקביל, מנצל את אוצרותיה ואת כוח העבודה הזול שהיא מציעה, מפקיר אותה למחלות ולמגפות, ומסרב לגאול אותה ממצוקתה. אפריקה כסמל של 'העולם השלישי' כולו - היבשת החלשה, הקסומה, הענייה והמסתורית.
התערוכה ה"ניצודים" ,דנה בגורלו של הפליט האפריקאי הבורח מארצו, מהשלטון הצבאי המבקש לגייסו, ממשטרת הגבולות, ממשטרת ההגירה, מהצפיפות במקלט וממעבידים נצלניים; חלקה השני של התערוכה יעסוק בפנטזיה על אפריקה כיבשת הציד וההרפתקה הגדולה.
ב"ניצודים" משתתפים: עדה עובדיה, רענן חרל"פ, דינה כהנא-גלר, מירה צדר, דנה יואלי, עמי פייצ'ביץ, גבי קריכלי וקבוצת אקטיוויז'ן.
מוזיאון נחום גוטמן
התערוכה תינעל באמצע חודש יוני 2009.