ביולי 2008 פתח מוזיאון נחום גוטמן לאמנות תערוכה ראשונה מתוך טרילוגיית תערוכות העוסקת בקשר בין ציירים ומסעות. כל התערוכות מפגישות את עבודתו של נחום גוטמן עם אמנות עכשווית: 1. צייר-תייר – רשמי מסע ותנועה במרחב (פתיחה: 8/7/08 נעילה: 21/10/08) 2. צייר-צליין – ציורי ארץ ישראל במאה ה-19 ומבטים עכשוויים (פתיחה: 30/10/08 נעילה 3/1/09) 3. צייר-צייד – זולו ושאלת המרחק (פתיחה: מרץ 2009)
התערוכה "צייר-צליין: מסעות מחקר וגעגוע" יוצרת מפגשים מפתיעים: עבודות מהמאה ה-19, לצד אמנות עכשווית, כשציוריו של נחום גוטמן מהווים חוליית-קישור בין התקופות והסגנונות.
התערוכה צמחה סביב מבחר מראות של ארץ-ישראל במאה ה-19 מאוסף עמוס מר-חיים ומאוסף ומוזיאון ישראל שצוירו על-ידי ציירים נוצרים מאנגליה, צרפת, גרמניה, הולנד, איטליה וארצות הברית. העבודות מתארות נוף מרהיב של ארץ עתיקה ומרתקת, עתירה בפניני-נוף: החל מהר הבית עצמו ועד לימת החולה או לפסגת הר תבור.
נחום גוטמן – חסיד נלהב של המזרח –מיוצג בתערוכה בסדרת תחריטים של נופי ירושלים ונופי הארץ שרשם בתקופת לימודיו ב"בצלאל" – בראשית המאה שעברה, בעודו נער צעיר. רישומים אלה, צוירו אמנם כבר במאה ה-20, אך הם עוד נושאים איתם את האווירה המרוחקת והזנוחה של המאה ה-19.
בחלק העכשווי בתערוכה מציגים שמונה אמנים ישראליים פעולות צלייניות שונות, המתרחשות בדרכים ומתייחסות למרחב המקומי או הפרטי. מושא הייחוס שלהם - נוף ארצם – טעון ומצולק והם מבקשים לפענח את מערכת הקואורדינאטות היוצרת קוד של קדושה המטעין אתר מסוים במתח נפשי והיסטורי עמוס כל כך.
התערוכה שלישית בטרילוגיה תהיה: "צייר-צייד: זולו ופנטזיות אחרות". (מחווה לספרו של גוטמן "בארץ לובנגולו מלך זולו", במלאת לו 75 שנים).